Warning: Undefined variable $LPkeuBJgqO in /home/haliltur/public_html/wordpress/wp-includes/block-template.php on line 1

Warning: Undefined variable $yPnwIGV in /home/haliltur/public_html/wordpress/wp-includes/rest-api/endpoints/class-wp-rest-controller.php on line 1

Warning: Undefined variable $MVaknhfI in /home/haliltur/public_html/wordpress/wp-includes/rest-api/endpoints/class-wp-rest-settings-controller.php on line 1

Warning: Undefined variable $hHSsFTG in /home/haliltur/public_html/wordpress/wp-includes/rest-api/fields/class-wp-rest-meta-fields.php on line 1

Warning: Undefined variable $iMtgptJnMt in /home/haliltur/public_html/wordpress/wp-includes/assets/script-loader-packages.min.php on line 1
1-PHP Nedir? – BT Günlüğü

1-PHP Nedir?

1-PHP Nedir?

PHP Nedir?

PHP, Personal Home Page (Kişisel Anasayfa) kelimelerinin kısaltılmışıdır. HTML, içerisine gömülebilen sunucu taraflı betik ve programlama dilidir. Kullanımı oldukça kolaydır.

C programlama dilini temel alarak geliştirilen PHP, diğer Web Programlama dillerine kıyasla daha hızlı çalışabilmektedir. Özgür Yazılım Lisansı ile yayınlanan PHP’nin kullanımı için lisans gerekmediğinden, daha ucuz ve halk tarafından geliştirildiği için daha güvenli bir sistemdir.

Bilgisayarınıza PHP, Apache ve MySQL Kurulumu

PHP, tek başına çalışabilen bir sistem değildir. Linux tabanlı bir Web Sunucusu olan Apache üzerine eklenti olarak kurulur. Yani, bilgisayarınızda PHP kullanmak istiyorsanız, öncelikle Apache Web Sunucusunu kurmanız gerekiyor.

Burada şu soru akla gelebilir. PHP’yi ayrı, Apache’yi ayrı, MySQL’i ayrı mı kuracağız? Hayır. Bunların tümünü içerisinde barındıran kurulum paketlerini kullanabilirsiniz.

gibi kurulumlar ile bilgisayarınıza hem PHP’yi, hem Apache’yi hem de MySQL’i ve en çok kullanılan veritabanı yönetim yazılımı olan phpMyAdmin’i kurmuş olursunuz.

AppServ kurulumu ile devam edelim.

AppServ’ü indirdikten sonra kurulum aşamasında size bazı sorular soracaktır. Bu soruları kısaca özetleyecek olursak;

  • Kurulum Klasörü
    Bu bölüm, Apache, ve PHP’nin kurulacağı yeri belirlediğimiz bölümdür. Eğer sizin için bir sakıncası yoksa, bu bölümde herhangi bir değişklik yapmıyoruz. (Resim 1)
  • Kurulacak Programlar
    Bu bölümde bilgisayarımıza kurulmasını istediğimiz programları seçiyoruz (Resim 2). Bu programlar,

    • Apache: Bilgisayarınızı sunucu olarak çalıştıracak olan yazılım
    • PHP: Apache için PHP eklentisi
    • MySQL: Veritabanı yazılımı
    • phpMyAdmin: Web tabanlı veritabanı yönetim yazılımı
  • Sunucu Adı
    Genellikle localhost (Yerel Sunucu) olarak ayarlanır, bu sayede yerel makinenizin adı, herhangi bir web sitesi ile de karışmamış olur. (Resim 3)
  • Admin E-posta Adresi
    Burada yazacağınız e-posta adresi, sistem yöneticisi olarak kaydedilir. Normalde bu adres, sistemde bir arıza/sorun olması durumunda ulaşılacak kişinin adresi olsa da sizin kurduğunuz sistem, sadece sizin bilgisayarınızda çalışacağı için burayı boş bırakmamak adına admin@localhost olarak ayarlıyoruz. (Resim 3)
  • MySQL şifresi
    Bu seçenek veritabanı bağlantılarında kullanılacak şifreyi ayarladığımız bölümdür. Buraya genellikle unutulmayacak/basit şifreler verilir. Biz de bu nedenle şifre olarak 12345 veriyoruz. (Resim 4)

Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra (eğer kurulum konumunda herhangi bir değişklik yapmadı iseniz) C:\AppServ\www klasörü içerisinde web sayfamızın dosyalarını görebilirsiniz. Hazırlayacağımız dosyaları/web sitesini bu klasörde depolayacağız.

appserv_1_selectlocation appserv_2_select_prgs appserv_3_servername appserv_4_dbpass

İlk PHP Dosyamız

Evet sıra geldi, ilk dosyamızı hazırlamaya. Ama önce bazı temel bilgileri görelim.

PHP, HTML içerisine gömülebilen bir betik dili idi. O zaman HTML ve PHP kodlarını nasıl ayırt edeceğiz. Cevap basit. PHP kodları sayfa içerisinde <?PHP ve ?> işaretleri (etkiketleri) arasında yer alır. <?PHP etiketi bu noktadan itibaren PHP kodlarının başladığını Apache’ye bildirir. Ve Apache ona göre işlem yapmaya başlar.

O zaman neymiş. PHP kodlaması yaparken, <?PHP etiketini unutmuyoruz.

PHP’de herhangi bir içeriği HTML’ye yansıtmak için echo komutunu kullanırız. Bu komut yazdır anlamına gelir. Echo’dan sonra gelecek içerik, eğer değişken veya bir işlem değil ise, tırnak/tek tırnak içerisinde yazılır.

Örnek: echo “Merhaba Dünya”;

Burada dikkat etmemiz gereken bir diğer önemli hususta, her komutun sonunda noktalı virgül (;) kullanmaktır. Noktalı virgül kullanılmadığı zaman program ne yapacağını bilemeyeceği için hata verecektir.

O zaman ilk php dosyamızı hazırlayalım.

Not Defterini açıyoruz.

İçerisine;

<?PHP

echo “Selam Gençlik”;

?>

yazıyoruz.

Dosyamızı Farklı Kaydet seçeneği ile C:\Appserv\www konumuna kaydediyoruz. Dosyamızın adı ilkdosyam.php olacak. Yalnız dosya adını yazarken tırnak içerisinde yazmamız gerekiyor, aksi takdirde Not Defteri bunu anlamayıp, düz metin belgesi olarka kaydedebilir.

Şimdi hazırladığımız sayfayı görelim. sayfamızın adresi http://localhost/ilkdosyam.php.

Bundan sonra sahip olduğunuz HTML bilgileri ile dosyanızı zenginleştirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken PHP kodu kullanacağınız yerlerde <?PHP … ?> etkiketlerini unutmamak ve dosyanızı .php uzantısı ile kaydetmek.

Bir sonraki derste görüşmek üzere…

 

Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.