Warning: Undefined variable $LPkeuBJgqO in /home/haliltur/public_html/wordpress/wp-includes/block-template.php on line 1

Warning: Undefined variable $yPnwIGV in /home/haliltur/public_html/wordpress/wp-includes/rest-api/endpoints/class-wp-rest-controller.php on line 1

Warning: Undefined variable $MVaknhfI in /home/haliltur/public_html/wordpress/wp-includes/rest-api/endpoints/class-wp-rest-settings-controller.php on line 1

Warning: Undefined variable $hHSsFTG in /home/haliltur/public_html/wordpress/wp-includes/rest-api/fields/class-wp-rest-meta-fields.php on line 1

Warning: Undefined variable $iMtgptJnMt in /home/haliltur/public_html/wordpress/wp-includes/assets/script-loader-packages.min.php on line 1
Bir Kod Hikayesi – BT Günlüğü

Bir Kod Hikayesi

Bir Kod Hikayesi

Bir zamanlar Kodlar Diyarı adında bir yerde geçiyor hikâyemiz. Kodlar Diyarı, çok anlayışlı ve iyi kalpli bir dil olan Makine Dili’nin yönetimindeydi. Makine Dili’nin tek amacı insanlara hizmet etmekti. Çok basit bir yapıda olan Makine Dili sadece 0 ve 1’den oluşuyordu. Ama insanlar onu anlamakta ve kullanmakta zorlanıyorlardı. Bu Makine Dili’ni çok üzüyordu. O da buna bir çözüm bulmak için çalışmaya başladı. Ve bir gün kullanımı kendisinden daha kolay olan Assembly’yi üretti. İnsanlar Assembly’yi çok sevmişlerdi. Onunla istedikleri her şeyi yapabiliyorlardı.

Ama bu yine de Makine Dili’ni memnun etmeye yetmedi. Çünkü Assembly’de insanlar için çok zor bir dildi. Yapısı insanların anlayabileceği sadelikte değildi. Ve Makine Dili, Assembly ile birlikte daha basit ve anlaşılır bir dil üretmeye çalıştılar. Ve ortaya 3 farklı dil çıktı. Bunlara C, Basic ve Pascal isimlerini verdiler. Temelde bu 3 dilde aynı işi yapıyor olmasına rağmen bunlarında eksiklikleri vardı. Çünkü Makine Dili istiyordu ki insanlar hiç uğraşmadan istedikleri her şeyi yapabilsinler. Onun tek amacıydı bu. Ve Assembly, C, Basic ve Pascal’ı da bu şekilde eğitmişti.

Ama artık yorulmuştu, daha fazla çalışamıyor, yeni diller üretemiyordu. Ürettikleri ise bu 4 dil kadar etkili olamıyordu. Onun için Assembly, C, Basic ve Pascal ‘dan yeni diller üretmelerini ve insanlara kolaylıklar sağlamalarını istedi.

Bunun üzerine çalışmaya başladılar. Ancak birlikte çalışamıyor, ortak bir dil geliştiremiyorlardı. Çünkü yapıları birbirinden farklıydı. Ama hemfikir oldukları bir nokta vardı, İnsanların en kolay kullanacakları dil görsel bir dil olabilirdi.

Bu ortak kararın ardından Assembly kendisinin görsel bir dil yazamayacağını ama kendilerine yardım edebileceğini söyledi.

Ve 3 dilimiz farklı görsel diller üzerinde çalışmaya başladılar. İlk görsel dili yazan C oldu ve bu dile C++ adını verdi. Ama bu dil C‘nin istediği gibi tamamen görsel bir dil değildi ve kullanımı hala zordu. Bu yüzden C çalışmalarına devam etti.

Kısa bir süre sonra C, Basic ve Pascal kendi görsel dillerini yazmışlardı. C Builder, Visual Basic ve Delphi.

İnsanlar bu dilleri kullanarak çok güzel programlar yazmaya başladılar. Ve sonunda interneti de keşfettiler. İnterneti yönetmesi için HTML dilini gönderdiler Kodlar Diyarına.

C, çok kısa zamanda HTML ile arkadaş oldu ve ona yardım etmesi için JavaScript dilini yazdı. Basic bunu görünce bunun insanlar için çok iyi olacağını düşündü ve C ile birlikte bir internet programlama dili yazmak istedi. Ama yine farklı olan yapıları nedeniyle birlikte çalışamıyorlardı.

Bunun üzerine farklı diller yazmaya karar verdiler, böylece insanlar istedikleri dili kullanabilecekler, seçim şansları olacaktı. Ve çalışmaya başladılar. HTML’de onlara yardımcı oluyor, yol gösteriyordu. C, önce Perl/CGI adını verdiği bir dil geliştirdi. Perl hem internet için hem de programlama amaçlı kullanılabiliyordu. Basic de ASP’ yi üretmişti. Gerçekten çok kullanılışlı bir dildi ASP.  Ama C daha iyisini yapmak istiyordu. Perl’ i de yanına alarak, çalışmalara başladı ve sonunda ASP’ den daha hızlı ve kullanışlı olan PHP’ yi üretti. Ama bu da onlar için yeterli değildi. İnsanların işlerini kolaylaştırmak için JavaScript, ASP, PHP ve HTML kafa kafaya verip HTML’ ye benzeyen XML’ yi ve daha sonra AJAX’ ı ürettiler.

Bu arada C ve Basic beraber çalışmanın bir yolunu bulmuşlardı ve hemen çalışmaya başladılar. Sonunda. NET’ i doğdu. Yazımı ve yapısı biraz karmaşık olmasına rağmen çok kullanışlı bir programlama diliydi .NET.

Sonunda insanlar içn en uygun olan dilleri ve yardımcılarını üretmeyi başarmışlardı. O günden sonra C, Basic ve Pascal  Assembly ve Makine Dilinin yanına yerleşip Kodlar Diyarının nasıl büyüdüğünü ve geliştiğini seyretmeye başladılar.

Halil İbrahim TÜRKOĞLU
Eğitici Bilişim Teknolojileri Formatörü

SON

Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.