Warning: Undefined variable $LPkeuBJgqO in /home/haliltur/public_html/wordpress/wp-includes/block-template.php on line 1

Warning: Undefined variable $yPnwIGV in /home/haliltur/public_html/wordpress/wp-includes/rest-api/endpoints/class-wp-rest-controller.php on line 1

Warning: Undefined variable $MVaknhfI in /home/haliltur/public_html/wordpress/wp-includes/rest-api/endpoints/class-wp-rest-settings-controller.php on line 1

Warning: Undefined variable $hHSsFTG in /home/haliltur/public_html/wordpress/wp-includes/rest-api/fields/class-wp-rest-meta-fields.php on line 1

Warning: Undefined variable $AbhLx in /home/haliltur/public_html/wordpress/wp-content/plugins/akismet/class.akismet-rest-api.php on line 1

Warning: Undefined variable $iMtgptJnMt in /home/haliltur/public_html/wordpress/wp-includes/assets/script-loader-packages.min.php on line 1

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/haliltur/public_html/wordpress/wp-includes/block-template.php:1) in /home/haliltur/public_html/wordpress/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
BT Günlüğü https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress BT Günlüğü Sun, 08 Nov 2015 19:53:35 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.3 https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/wp-content/uploads/2019/02/background0-150x150.png BT Günlüğü https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress 32 32 Kendi Dinamik DNS Servisinizi Kurun https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/kendi-dinamik-dns-serivisinizi-kurun/ https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/kendi-dinamik-dns-serivisinizi-kurun/#respond Sun, 23 Nov 2014 16:16:44 +0000 http://www.halilturkoglu.com/wp/?p=421 Daha fazla oku

]]>
Dinamik DNS, sabit bir alan adının veya alt alan adının düzenli aralıklarla belirli bir bilgisayarın IP adresine yönlendirilmesi işlemidir.

Bu işlem için bazı ücretli/ücretsiz servisler mevcuttur. Bu servislerden en çok kullanılanlarından bazıları, DynDns.org ve tzo.org adresleridir. Bu servisler ücretli servislerdir.

İşte yazımızın başladığı nokta;

Dinamik DNS ne işime yarayacak? Evinizdeki/iş yerinizdeki bilgisayarınıza herhangi bir yerden ulaşabilmek için kullanabileceğiniz bir yöntemdir. Ancak modem üzerinde port yönlendirme işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

Kendi Dinamik DNS Servisinizi kurmak istiyorsanız, yazımızı okumaya devam edin.

Malzemeler:

  • Kendinize ait bir alan adı (domain) ve barındırma hizmeti (hosting),
  • Bir programlama dilinde yazılmış, IP güncelleme yazılımı (yazımıza Visual Basic 6 ile yazılmış bir uygulama eklenmiştir),
  • Php, Asp veya başka herhangi sunucu taraflı web programlama dili ile hazırlanmış, IP güncelleme sayfası (yazımıza PHP ile cPanel hosting için hazırlanmış örnek sayfalar eklenmiştir)

Hazırlanışı:

  1. ipsetter.conf dosyasındaki değişkenler, bir metin düzenleyici ile düzenlenir
  2. Web Sitesi ana dizinine ip.php ve ipsetter.conf dosyaları eklenir.
  3. Site phpMyAdmin üzerinden ipsetter.sql dosyası veritabanına dahil edilir.
  4. Yine phpMyAdmin üzerinden IPLIST_USERS tablosuna kullanıcı adı, parola bilgisi işlenir, IPLIST tablosuna alt alan adı için başlangıç kaydı eklenir.
  5. autologin dosyası bir metin editörü ile açılarak;
    1. kullanıcı adı
    2. şifre
    3. alt alan adı (örn: subdomain)
    4. site alan adı (örn: http://www.halilturkoglu.com)

    bilgileri virgülle ayrılarak yazılır.

  6. ipset.exe dosyası çalıştırılır. Dosya arka planda çalışacak şekilde ayarlandı. Sistem tepsisinden simgeye çift tıklanarak uygulama penceresi açılabilir. Henüz bütün özellikleri tamamlanmadı. Yakın zamanda kısmet olursa, kendi alan adınız üzerinden dinamik dns hizmeti vermenizi sağlayabilecek kadar geliştirmeyi düşünüyorum.

Gerekli dosyalar: [YadiskFiles label=”Download IpSetter.zip from Yandex.Disk” href=”https://yadi.sk/d/AZa5QmUEcw8eG” name=”IpSetter.zip” size=”85.93 KB” path_hash=”472d7c1f9c7c544c2ad4682ecbf83be0″ counter=”true”]

]]>
https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/kendi-dinamik-dns-serivisinizi-kurun/feed/ 0
6-Dosya İşlemleri https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/dosya-islemleri/ https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/dosya-islemleri/#respond Tue, 24 Jun 2014 11:37:46 +0000 http://www.halilturkoglu.com/wp/?p=383 Daha fazla oku

]]>
Dosya işlemleri, PHP kodları ile dosyaya veri yazma, dosya içeriğini okuma/değiştirme, dosya oluşturma/silme, dosya listesi okuma vb işlemlerin yapılabilmesini sağlar.

Basit veritabanı uygulamaları yapmak, web sitesi ziyaret logları oluşturmak, basit ziyaretçi defteri yapmak için dosya işlemlerini kullanabilirsiniz.

Konular

Dosyalarla çalışmak için öncelikle dosyanın açılması gerekmektedir.

Dosya Açma

$f=fopen(“dosyayolu/dosyaadi.uznt”,$acmasekli);

$acmasekli, fopen fonksiyonun dosya erişiminde kullanacağı yöntemi belirler.

  • r : Dosyanın sadece okuma için açılmasını sağlar. İşaretçi dosya en başına yerleştirilir.
  • r+ : Dosyanın hem okuma hem de yazma için açılmasını sağlar. İşaretçi dosya başına yerleştirilir.
  • w : Dosyanın sadece yazma için açılmasını sağlar. Dosya boyutu sıfır olarak ayarlanır. Eğer dosya bulunamazsa, oluşturulur.
  • w+ : Dosyanın hem okuma hem de yazma için açılmasını sağlar. Dosya boyutu sıfır olarak ayarlanır. Eğer dosya bulunamazsa, oluşturulur.
  • a : Dosyanın ekleme için açılmasını sağlar. İşaretçi dosya sonuna yerleştirilir.
  • a+ : Dosyanın hem okuma hem de ekleme için açılmasını sağlar. İşaretçi dosya sonuna yerleştirilir. Eğer dosya bulunamazsa oluşturulur.
  • x, x+ : Dosyanın sıfırdan oluşturulup, okuma / okuma ve yazma için açılmasını sağlar. Eğer dosya varsa, hata verir.
  • c, c+ : Varolan dosyanın silinmeden açılmasını, olmayan dosyanın oluşturulmasını sağlar. İşaretçi dosya başına yerleştirilir. Yazma / okuma ve yazma için açılmasını sağlar.

Dosyadan Okuma

Dosya okuma için açıldıktan sonra, fread komutu yardımı ile, dosyadan okuma işlemi gerçekleştirilir. fread komutu okuduğu verileri eşitlendiği değişkene aktararak kullanıma sunar,. Bu veriler üzerinde istenilen işlemler gerçekleştirilebilir.

Kullanımı:

$f=fopen(“dosyayolu”,”r”);
$fs=filesize($f); //Dosya Boyutunu bu şekilde öğrenebiliriz.
$okunan=fread($f,$fs);

fread komutu iki parametre alır; Birinci parametre açılan dosya tutucusudur ($f), İkinci parametre, okunacak olan veri miktarını byte türünde belirler. Dosyanın tamamını okumak yerine, belirli bir miktarını okuma imkanı sağlar. Dosyanın tamamının okunabilmesi için filesize($f) komutu ile açmış olduğumuz dosyanın boyutunu öğrenebiliriz.

İşimiz bittikten sonra açmış olduğumuz dosyayı kapatmayı unutmayalım.

Dosyaya Yazma

Dosyaya veri yazmak için öncelikle dosyamızı yazılabilir şekilde açmamız gerekmektedir. Daha sonra dosyaya yazmak istediğimiz veriyi fwrite komutu ile dosyaya aktarabiliriz.

Kullanımı:

$f=fopen(“dosyayolu”,”w”); veya $f=fopen(“dosyayolu”,”a”)

fwrite($f,$veri);

fwrite komutu iki parametre alır; birinci parametre açılan dosya tutucusudur ($f), ikinci parametre ise dosyaya yazılacak olan veriyi içerir ($veri).

Burada dikkat edilmesi gerekn nokta, dosyayı açarken kullanacağımız açma türüdür. w türünde açılan dosyalara yeni bir veri yazıldığı zaman eski veriler silinecektir. a türünde açılan dosyalara yeni veri yazıldığında; yazılan yeni veri eski verinin sonuna eklenir.

İpucu: Log kayıtları gibi verileri dosyaya yazarken a (sonuna ekleme) türünde, Sayaç gibi yenilenen veriler kullanılacaksa w (üzerine yazma) türünde açmak aha faydalı olacaktır.

Dosyanın Varlığını Kontrol Etme, Okuma/Yazma İzinleri

Dosya okuma işlemi yapmadan önce dosyanın varlığını kontrol etmek, yapılması gereken en önemli işlerdendir. Bunun için; file_exists fonksiyonu kullanılır.

Kullanımı:

if(file_exists(“dosyayolu”))
echo “Dosya var”;
else
echo “Dosya bulunamadı”;

file_exists fonksiyonu sadece dosya yolunu parametre olarak alır. Eğer dosya var ise; Doğru (true), dosya yok veya ulaşılamaz ise Yanlış (false) değerini döndürür.

Dosyanın varlığı doğrulandıktan sonra, dosyanın okunabilir mi, yazılabilir mi olduğunu öğrenmemiz gerekiyor. Bunun için is_readable (okunabilir mi), is_writable (yazılabilir mi) fonksiyonları kullanılabilir.

is_readable: Dosya yetkileri kontrol edilerek, dosyayı okuma iznimiz olup olmadığı kontrol edilebilir. Eğer dosyayı okuma iznimiz var ise; Doğru (true), yoksa Yanlış (false) sonucu döndürülür.

is_writable: Dosya yetkileri kontrol edilerek, dosyaya yazma iznimiz olup olmadığı kontrol edilebilir. Eğer dosyaya yazma iznimiz var ise; Doğru (true), yoksa Yanlış (false) sonucu döndürülür.

Örnek:

$dosya=”deneme.txt”;
if(file_exists($dosya))   
    {
    if(is_writable($dosya))
        {
        $f=fopen($dosya,”a”);
        fwrite($f,”\nYeni Eklenen Veri”);
        fclose($f);
        echo “Veri dosyaya yazıldı”;
        }
    else if(is_readable($dosya))
        {
        $f=fopen($dosya,”r”);
        $v=fread($f,”1000″);
        fclose($f);
        echo “Dosyadan okunan veri: “.$v;
        }
    else
        echo “Dosyayı okuma/yazma iznimiz bulunmamaktadır.”;
    }

Dosya İçinde Gezinme

fseek komutu, fopen ile açılan bir dosya içerisinde bulunulan konumdan istenilen başka bir konuma gitmeyi sağlar. Dosyadan veri okunduktan sonra, işaretçi yerinin değiştirilmesi için kullanılır.

Kullanımı:

fread($f,2600);

fseek($f,2790); //2600. baytta yer alan işaretçinin 2790. bayta ilerlemesini sağlar.

fseek($f,0); //2790. baytta yer alan işaretçinin dosya başına konumlandırılmasını sağlar.

Dosya Kapatma

PHP’de bir dosya ile işlem yapabilmek için dosyayı açmamız gerektiğini söylemiştik. Dosyayı açma işlemi bu dosyayı diğer paylaşımcıların erişimine karşı kilitleyeceği için kullanımımız sona erdikten sonra dosyayı kapatmamız gerekmektedir. Bunun için fclose komutunu kullanmalıyız.

Kullanım:

$f=fopen(“dosyayolu”,”r”);
fclose($f);

Diğer Dosya İşlemleri

touch: Bir dosyanın son erişim zamanının ayarlanmasını sağlar. Olmayan bir dosyanın oluşturulmasını sağlar. bool touch($dosyayolu);

unlink: Dosya silme işlemi yapar. bool unlink($dosyayolu);

file_get_contents: Dosya içeriğinin tamamını bir dizgiye aktarmayı sağlar. $veri=file_get_content($f);

]]>
https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/dosya-islemleri/feed/ 0
5-Fonksiyonlar https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/fonksiyonlar/ https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/fonksiyonlar/#respond Sat, 21 Jun 2014 10:54:48 +0000 http://www.halilturkoglu.com/wp/?p=359 Daha fazla oku

]]>
Fonksiyonlar; programlamada sürekli kullanılan komutların kaydedilip, daha sonra tekrar kullanılmasını sağlayan yapılardır. Küçük programcıklar olarak tanımlanabilirler. Kullandığımız hemen her komut bir fonksiyondur.

Bu yazımızda PHP programlama dilinde fonksiyon yazımı, fonksiyon çeşitleri ve kullanımını öğreneceğiz.

PHP kodlarınızı http://www.compileonline.com/execute_php_online.php adresinde deneyebilirsiniz.

Öncelikle fonksiyon çeşitleri ile işe başlayalım. Programlamada fonksiyonlar 3 kategoride incelenebilir:

  • Yaptığı işe göre fonksiyonlar
  • Parametre almasına göre fonksiyonlar
    • Parametre alan fonksiyonlar (Functions with arguments)
    • Parametre almayan fonksiyonlar (Functions without arguments)
  • Kendini tekrar eden fonksiyonlar (Recursive functions)
    Çalışması esnasında belirli koşullarda kendisini tekrar çağıran fonksiyonlardır.

Bir fonksiyon aynı anda birden fazla kategoriye dahil olabilmektedir.

Fonksiyonlar özette belirttiğimiz gibi, istenilen işlemlerin belirli bir isim altında kaydedilip, daha sonra kullanılmasına imkan tanıyan yapılardır.

Yapı:

function fonksiyon_adi([parametreler])
{
//yapilacak işlem(ler);
//return sonuc;
}

Hizmet Döndüren Fonksiyon

Bu tür fonksiyonlar verilen / önceden tanımlanan değerler üzerinde bazı işlemler yapıp, işlemler sürecinde bazı değişkenlerin değerlerini değiştirme, ekrana çıktı verme gibi işlemler yaparlar. Değer gönderme gibi bir durumları olmadığından değişkenlere atanamazlar.

Örnek 1:

function merhabadunya()
{
echo “Merhaba Dünya”;
}

Bu örnekteki fonksiyonumuz, Hizmet Döndüren, Parametre Almayan bir fonksiyondur (Function with no arguments and no return value).

Bir PHP sayfasında;

… önceki kodlar …
merhabadunya();
… sonraki kodlar …

şeklinde kullanılır.

Değer Döndüren Fonksiyon

Bu fonksiyonların amacı; verilen / daha önceden tanımlanan değerler ışığında bazı işlemleri gerçekleştirip, bu işlemlerin sonucunu başka bir değişkene göndermektir. ECHO deyimi ile birlikte ekrana çıktı almak için kullanılabileceği gibi, doğrudan bir değişkene değer olarak da atanabilir.

Örnek 2:

function topla($a,$b)
{
$c=$a+$b;
return $c;
}

Bu fonksiyonumuz da Değer Döndüren Parametre Alan bir fonksiyondur (Function with arguments and return value).

Bir PHP sayfasında;

… önceki kodlar …
echo topla(3,5);
… sonraki kodlar …

yada

… önceki kodlar …
$c=topla(3,5);
echo $c;
… sonraki kodlar …

şeklinde kullanılır.

Kendini Tekrarlayan Fonksiyon (Recursive Function)

Bu tip fonksiyonlar, programın özelliğine göre kendi kendini tekrar çağırarak bir nevi döngü oluşturan fonksiyonlardır. Faktöryel, Fibaonacci Saydırma, Asal Sayı Bulma, Bölme, Çarpma, Üs Alma bu türe örnek verilebilir.

Örnek 3:

function usal($sayi,$us)
{
if($us>=1) return $sayi*usal($sayi,$us-1);
else if($us<0) return “undefined”;
else return 1;
}

Bu örnekteki fonksiyonumuz, $sayi değerini, $us değeri bir azaltılmış fonksiyonun sonucu ile çarpıyor. Burada dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi IF yapılarıdır. Bu yapılar, fonksiyonun ne zaman ne yapacağını belirlemektedirler. İkinci nokta ise return deyimidir. Fonksiyon return deyimini çalıştırdığı anda sona erer. Bu nedenle return deyiminin nerede kullanılacağına dikkat edilmesi gerekmektedir.

else if($us<0) return “undefined”; satırında; $us değerinin 0’dan küçük olması durumunda tanımsız bir değer gönderiyoruz.

else return 1; satırında üssü 0 olan sayının değeri 1 olduğu için 1 değerini gönderiyoruz.

Fonksiyonun çalışmasını tabloda gösterecek olursak;

Fonksiyon Sayı Üs Return Açıklama
usal(3,3) 3 3 3*usal(3,2); //usal(3,2)=9 olduğunu alt satırda görüyoruz. Bu nedenle Return=27 olur.
usal(3,2) 3 2 3*usal(3,1); //usal(3,1)=3 olduğunu alt satırda görüyoruz. Bu nedenle Return=9 olur.
usal(3,1) 3 1 3*usal(3,0); //usal(3,0)=1 olduğunu alt satırda görüyoruz. Bu nedenle Return=3 olur.
usal(3,0) 3 0 1 //else return 1; satırından dolayı Return=1 olur.

Başka bir örnekle devam edelim:

Faktöryel: 1’den kendisine kadar olan sayıların çarpımına verilen addır. Ünlem (!) işareti ile tanımlanır.
3!=1*2*3=6
7!=1*2*3*4*5*6*7=5040
şeklindedir.

function faktoryel($sayi)
{
if($sayi<0) return false;
else if($sayi==0) return 1;

else return $sayi*faktoryel($sayi-1);
}

Bir sonraki örneğimiz, 50’den küçük Fibonacci sayılarını ekrana yazalım.

Fibonacci Sayıları: ilk iki sayısı 1 ve 1 olan, her sayının kendisinden önceki iki sayının toplamına eşit olduğu sayı dizisidir.
İlk 6 elemanı: 1, 1, 2, 3, 5, 8

$a=1;
$b=1;
$c=0;
while($a<50)
{
fibo();
}

function fibo()
{
global $a,$b,$c; //global deyimi fonksiyon dışındaki değişken üzerinde işlem yapabilme imkanı sağlar.
echo $a.”-“;
$c=$a+$b;
$a=$b;
$b=$c;
}

Bir sonraki örneğimiz, herhangi bir sayının Asal Olup Olmadığını belirleme.

Asal Sayı: Kendisi ve 1 dışında başka herhangi bir sayıya bölünemeyen sayılardır. Asal sayıyı belirlemek için farklı yaklaşımlar mevcuttur. Biz, sayıyı kendisinden küçük tüm sayılara bölerek kontrol edeceğiz.

function asalmi($sayi)
   {
   if($sayi<1) return false; //FALSE değeri, mantıksal yanlış anlamına gelir.
   else if($sayi==1) return true; //TRUE değeri, mantıksal doğru anlamına gelir. Bölen 1 ise
   else
    {
    //1 eksiğinden başlatıyoruz, çünkü kendisine kesinlike bölünür.
     for($i=$sayi-1;$i>1;$i–) //1’e bölmüyoruz, çünkü tüm sayılar 1’e bölünür.
       {
       if($sayi%$i==0) return false; //eğer bölünüyorsa ASAL DEĞİLdir.
       }
     return true; //eğer döngüden çıkabilmişse hiçbir sayıya bölünmemiş demektir, yani ASALdır.
   }
}
$sayi=13;
if(asalmi($sayi)) echo “$sayi sayısı ASALdır”;
else echo “$sayi sayısı ASAL DEĞİLdir”;

 

]]>
https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/fonksiyonlar/feed/ 0
Dgen.exe Virüsü https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/dgen-exe-virusu/ https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/dgen-exe-virusu/#respond Sat, 21 Jun 2014 09:05:36 +0000 http://www.halilturkoglu.com/wp/?p=361 Bu yazımız, bilgisayarınızdaki İşlemci ve Ram’in aşırı kullanılmasına sebep olan dgen.exe dosyası ile alakalı olacak.

dgen.exe dosyası, sisteminize PCDapp veya PCData isimli programlar vasıtasıyla çalışan bir uygulamadır. Temel amacı: işlemci gücünüzü kullanarak, bilgisayarınızda Bitcoin Madenciliği yapmaktır.

Bitcoin Madenciliği: CPU veya GPU gücü kullanılarak problem çözme ve sonucunda sanal para üretme işlemidir. Bu nedenle uygulama çalışabilmek için aktif internet bağlantısına ihtiyaç duyar. İnterneti kapattığınız zaman uygulamada uyku moduna geçer.

Bu uygulamanın sisteminizde var olup olmadığını anlamanın en kolay yolu, işlemci fanınızı dinlemek. Eğer fanınız en yüksek devirde çalışıyorsa Görev Yöneticisini açıp (CTRL+ALT+Delete) işlemci kullanımını kontrol edin. Eğer sıradışı bir durum yoksa, Tüm Kullanıcılara ilişkin işlemleri göster seçeneği ile gizli işlemleri de görüntülemelisiniz. Burada dgen.exe isimli bir uygulamanın %90 ların üzerinde bir kaynak kullandığını görürseniz hemen Denetim Masası -> Programlar ve Özellikler ekranından PCDapp ve PCData programlarını kaldırın ve sisteminizi yeniden başlatın.

]]>
https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/dgen-exe-virusu/feed/ 0
4-Döngüler https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/donguler/ https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/donguler/#respond Wed, 18 Jun 2014 19:10:32 +0000 http://www.halilturkoglu.com/wp/?p=353 Daha fazla oku

]]>
Bu dersimizde, PHP programlamada döngü yapılarını inceleyeceğiz. Döngü; istenilen işlemleri belirli bir sayıda veya bir koşul gerçekleşene kadar tekrar eden yapılara verilen isimdir. Sürekli tekrar etmesi gereken komutlar, döngü yapıları içerisinde kullanılabilir.

Döngüler, genel olarak; bir başlangıç değeri, bir artım kodu ve bir koşul ile birlikte çalışırlar.
Başlangıç Değeri; döngü başlamadan önce kontrol edilecek olan değişkene değer atama işlemidir.
Artım Kodu; döngü içerisinde, işlemlerin kaç defa tekrarlandığının hesaplanmasını sağlamak için Başlangıç Değeri atanan değişkeninin değerini arttırma veya azaltma işlemidir.
Koşul; değeri sürekli değiştirilen kontrol değişkeninin, belirtilen koşullara uyup uymadığını kontrol etme işlemidir. Koşul bölümü için; Boolean türünde bir değer kullanılabileceği gibi, 0 veya 1 sayıları da kullanılabilir.

PHP’de kullanılan döngüler;

  1. FOR döngüsü
  2. DO…WHILE döngüsü
  3. WHILE döngüsü

FOR Döngüsü

FOR döngüsü, belirtilen bir başlangıç değerinin, belirli düzeylerde arttırılması ile bitiş değerine ulaşana kadar kodların tekrarlanmasını sağlayan döngü yapısıdır.

FOR(başlangıç_değeri;koşul;artım_değeri) {
yapılacak_işlemler;
}

FOR($sayac=0;$sayac<$son;$sayac++)
{
//yapılacak olan işlem(ler);
//Eğer tek bir komut verilecekse; bloklama işareti olan {, } işaretleri kullanılmayabilir.
}

For döngüsü doğru planlandığında tam olarak istenilen sayıda tekrar yapar. En sık kullanılan döngü türüdür.

Örnek:

//1’den 10’a kadar olan sayıları yazan döngü

for($i=1;$i<=10;$i++)
{
echo “Şu anki değer: $i<br>”;
}

//10’dan 1’e kadar olan sayıları yazan döngü

for($i=10;$i>0;$i–)
{
echo “Şu anki değer: $i<br>”;
}

//Sonsuz döngü

for($i=0;;$i++)
{
echo “Şu anki değer: $i<br>”;
}

//Burada koşul belirtmediğimiz için döngümüz sonsuza kadar devam edecektir.

DO…WHILE

DO…WHILE döngüsü, PHP döngüleri arasında en az bir defa çalışan tek döngüdür. DO deyiminden sonraki blok içerisine yazılan kod, en az bir defa çalıştırıldıktan sonra WHILE ile koşul kontrolü yapılır ve eğer koşul doğru ise döngü tekrar çalıştırılır.

başlangıç_değeri;
DO
{
//yapılacak olan işlemler
artım_değeri;
}WHILE(koşul);

Örnek:

$i=0;
do
{
echo “Şu anki değer: $i<br>”;
$i++;
} while($i<10);

WHILE

WHILE döngüsü, FOR döngüsü gibi çalışır, yalnız başlangıç değeri döngüye girilmeden önce; artım değeri döngü içerisinde, komutların sonuna; bitiş değeri ise koşul bölümüne yazılır.

başlangıç_değeri;
WHILE(koşul)
{
yapılacak_işlemler;
artım_değeri;
}

Örnek:

$i=0;
while($i<10)
{
echo “Şu anki değer: $i<br>”;
$i++
}

]]>
https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/donguler/feed/ 0
3-Karar Yapıları https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/karar-yapilari/ https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/karar-yapilari/#respond Wed, 18 Jun 2014 18:30:35 +0000 http://www.halilturkoglu.com/wp/?p=329 Daha fazla oku

]]>
Merhabalar,

Uzun bir aradan sonra PHP derslerimize devam ediyoruz. Bir önceki konumuz Değişkenler idi. Bu derste, Karar Yapılarını anlatmaya çalışacağım. Karar yapıları, program sürecinde, değişkenlerin değerlerini veya kullanıcı tarafından girilen verileri kontrol ederek, bunun sonucuna göre işlem yapabilmemizi sağlayan yapılardır.

PHP’de kullanılan karar yapıları:

  1. IF…ELSE
  2. SWITCH…CASE

yapılarıdır.

 

IF…ELSE

IF…ELSE yapısı Türkçe’de Eğer cümlesine tekabül etmektedir.

Kullanım Şekilleri:

  1. IF(koşul) yapılacak işlem;
  2. IF(koşul) {
    yapılacak işlemler;
    }
  3. IF(koşul) yapılacak işlem;
    ELSE yapılacak işlem;
  4. IF(koşul) {
    yapılacak işlemler;
    }
    ELSE IF(koşul2) {
    yapılacak işlemler;
    }
    ELSE {
    yapılacak işlemler;
    }

IF…ELSE yapısı yukarıda da görüldüğü gibi farklı şekillerde kullanılabilir. IF…ELSE yapısında kullanılan koşullar birbiri ile bağlantılı olmak zorunda değildir. Her bir IF cümleciğinde, farklı bir koşul kullanılarak birbirinden bağımsız durumları tek bir IF…ELSE yapısında birleştirmemiz mümkündür.

Örnek verecek olursak;

$sayi=12;
if($sayi>10) echo “sayınız 10 değerinden büyüktür”;

$sayi=12;
if($sayi>=10) echo “sayınız 10 değerinden büyüktür veya 10 değerine eşittir.”;
else if($sayi%2==1) echo “sayınız tek sayıdır.”;
else echo “seçtiğiniz sayı 10 değerinden küçük bir çift sayıdır.”;

SWITCH…CASE

SWITCH…CASE yapısı; IF…ELSE ‘in aksine sadece tek bir değişkenin farklı değerlere eşit olup olmadığını kontrol edebilmeyi sağlar.

SWITCH (DEĞİŞKEN)
{
case DEĞER1: Değişkenin değeri Değer1’e eşitse, yapılacak olan işlemler; break;
/*
break komutu yapılacak işlemlerin sonlandırılmasını sağlar. Sonlandırma işlemi yapılmazsa, diğer değerlerin doğruluğuna bakılmaksızın, break komutu bulunana kadar tüm işlemleri gerçekleştirir.
*/
case DEĞER2: Değişkenin değeri Değer2’ye eşitse, yapılacak olan işlemler; break;
default: Değişkenin değeri üstte belirtilmemişse, yapılacak olan işlemler;
/*
default bölümü için break komutu kullanılmaz.
*/
}

switch($yas)
{
case 7: echo “Okula başladınız.”; break;
case 18: echo “Artık bir yetişkinsiniz. Oy kullanabilirsiniz.”; break;
case 21: echo “Askerlik çağınız geldi.”; break;
case 25: echo “Milletvekili seçilme yaşına eriştiniz.”; break;
case 65: echo “Emeklilik yaşınız da gelmiş.”; break;
default: echo “Hiçbiri değilse bu komut çalıştırılır.”;
}

]]>
https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/karar-yapilari/feed/ 0
Nasıl Bitcoin Kazanılır https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/nasil-bitcoin-kazanilir/ https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/nasil-bitcoin-kazanilir/#respond Sun, 25 May 2014 08:42:14 +0000 http://www.halilturkoglu.com/wp/?p=343 Daha fazla oku

]]>
İşte geldik zurnanın zırt dediği yere..

Bir önceki yazıda Bitcoin nedir? sorusunu cevaplamış, Bitcoin terimleri hakkında kısa bir bilgi vermiştik. Şimdi bu Bitcoin nasıl kazanılır, nerede, nasıl harcanır? sorularının cevaplarına geldi. Elimden geldiğinden anlatmaya çalışayım.

Bitcoin kazanmak için internet üzerinde farklı yöntemler bulunmakta;

İlk olarak; daha önce de bahsettiğimiz Hayrat (Faucet) siteleri: Bu siteler, küçük miktarları belirli zaman aralıklarında dağıtarak, insanları Bitcoin e erişmesini sağlayan sitelerdir. 1 Satoshi ile 1000Satoshi arasındaki tutarları ziyaretçilerine hediye ediyorlar. Yalnız daha önce de belirttiğim gibi sitenin dağıtıma devam edebilmesi için reklamların tıklanması veya siteye bağış yaparak (Donate) destek olunması gerekiyor. Yoksa hayrat kuyusu 2 günde kuruyabiliyor. Örnek Hayrat Siteleri: Praticcoin, Landofbitcoin, BTCRock, Bitcoin Zebra , FreeBitco.in vb.

İkinci yöntem; PTC dediğimiz tıklama başına ödeme yapan siteler: Bu siteler, klasik ödeme yapan siteler gibi çalışmasına rağmen Bitcoin üzerinden ödeme yaptıkları için, konumuza dahil olabiliyorlar. Örneğin: BitVisitor, Visitbit vb.

Üçüncü yöntem; Anket doldurma, Video izleme siteleri: Bu siteler, size verilen belirli görevleri yerine getirerek, ödeme alabileceğiniz bazı sitelerdir. Ancak minimum ödeme tutarına erişmeden ödeme alamayacağınız için, ödeme alma süresi biraz uzun olabilir.

Dördüncü yöntem; ülkemizde yasal olmayan kumar siteleri aracılığı le kazanmayı deneyebilirsiniz. Örneğin: BitCasino.io

Beşinci yöntem; işlerinizi Bitcoin ödemesi ile yapmak; bunun için, Bitcoin ödemesi yapacak işverenler bulmanız gerekiyor. Veya hali hazırda internette bulunan Bitcoin ödemeli işlere girebilirsiniz. Forumlarda soruları cevaplamak gibi (Rugatu.com)

Altıncı yöntem; web siteniz üzerinden kazanmak; Web sitenize koyacağınız, Bağış butonu ile yardım kabul edebilir, Bitcoin kazanabilirsiniz.

Bitcoin hakkında daha bilgi için takip etmeye devam edin.

]]>
https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/nasil-bitcoin-kazanilir/feed/ 0
Bitcoin Çılgınlığı https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/bitcoin-cilginligi/ https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/bitcoin-cilginligi/#comments Sat, 24 May 2014 21:14:08 +0000 http://www.halilturkoglu.com/wp/?p=334 Daha fazla oku

]]>
bitcoinDünyayı saran yeni bir furya, Bitcoin. Kısaca anlatmak gerekirse; geleceğin para birimi olan Bitcoin, Satoshi Nakamoto adlı birisi tarafından 2009 yılında piyasaya sürüldü. O zamandan bugüne kadar değeri artarak devam ediyor.

Bitcoin üretimi aslında, herhangi bir bilgisayar tarafından yapılabilecek, basit bir hesaplamadan ibaret. Bu hesaplama ile ortaya çıkan veriye hash adı veriliyor. Hash’lerin birleşmesiyle oluşan block lar, Bitcoinlerin üretiminde ve takibinde kullanılıyor. Bu Hash üretme işlemine Bitcoin Madenciliği (Bitcoin Mining) adı verilmekte. Ancak, gereğinden fazla Bitcoin üretilmesini engellemek amacıyla, Satoshi Nakamoto tarafından konulan bir dizi güvenlik önlemi nedeni ile Bitcoin üretimi her gün daha da zorlaşmakta. Bu nedenle Bitcoin Madenciliği artık herhangi bir bilgisayarın yapabileceğinden daha zor bir iş haline geldi. İlk başlarda sadece bir işlemci yardımı ile yapılabilen madencilik (CPU Mining), daha sonra Ekran Kartı işlemcilerinin de (GPU Mining) kullanılabileceğinin keşfedilmesi ile yaygın bir hal aldı. Ama Hash üretiminde zorluk derecesinin gün geçtikçe artması; artık işin daha üst seviyelere çıkarılmasını sağladı. ASIC denilen cihazlar yardımı ile çok yüksek hızlarda, Hash üretimi mümkün olabiliyor (ASIC Mining). Hatta, sırf bu iş için özel üretim tesisleri bile ortaya çıkmış durumda.

Peki, bu tarz cihazlara sahip olamayan kişiler Bitcoin kazanmak için neler yapmalılar:

İsterseniz; bir madencilik sitesi aracılığı ile Bitcoin Madenciliğinin bulut boyutuna katılıp, üretimdeki yerinizi alabilirsiniz.

Veya; elinizde bulunan nakit paranızla Bitcoin satın alıp, kullanabilirsiniz.

Yada; Hayrat (Faucet) denilen web sitelerine uğrayarak günlük, saatlik, tıklamalar ile Bitcoin kazanma işine girebilirsiniz. Yalnız bu sitelerden kazanabileceğiniz tutarlar, Satoshi düzeyinde olacaktır.

Yeri gelmişken; Bitcoin Para Biriminin alt birimlerini de tanıtalım.

1 Satoshi = 0.00000001 Bitcoin

1µBTC (mikroBTC) = 0.000001 Bitcoin

1mBTC (miliBTC) = 0.001 Bitcoin şeklindedir. Yani en küçük Bitcoin birimi Satoshi, Bitcoin’in 100 milyonda 1’idir.

Tabii, tüm bunlardan önce Bitcoin işine girecekseniz, bir bitcoin cüzdanına ihtiyacınız olacak, peki bu cüzdan nedir, nereden alınır?

Cüzdan, Bitcoinlerinizi transfer ederken, Bitcoin ödemesi alırken kullanacağınız adresi temsil ediyor.

Bitcoin Adresi temin etmek tamamen ücretsizdir. Yalnız dikkat edilmesi gerekn en önemli nokta, aldığınız adresin Private Key denilen Gizli Anahtarıdır. Bu anahtara sahip olan kimse, cüzdanınız ile her şeyi yapabilir. Cüzdan temin etmek için 3 farklı yolu deneyebilirsiniz.

Bilgisayarınıza Cüzdan Uygulaması yükleyerek,

Bitcoin Core, Multibit, Hive, Armory, Electrum

Cep Telefonunuza veya Tabletinize Cüzdan Uygulaması yükleyerek,

Bitcoin Wallet, Mycelium Wallet

Online Cüzdan siteleri aracılığı ile;

BlockChain, Coinbase, BitGo, GreenAddress, Coinkite

Cüzdanınızı aldığınız zaman; 1LLRGkoaPCkQkUqEof8vyqkd2qSrFroxuM e benzer bir cüzdan adresiniz olacak, bu adresi karşınızdaki kişiye vererek veya adresinizin kare kodunu (QR Code) okutarak, size bitcoin göndermesini sağlayabilirsiniz.

mybtc

Bu Benim adresimin kare kodu.

Dilerseniz yukarıda bahsettiğim hayrat siteleri aracılığı ile ilk ücretsiz bitcoinlerinizi kazanabilirsiniz. Ama bu noktada açılan sitelerdeki reklamlara tıklamanız hayratların devamlılığını sağlayacak olan gelir kaynaklarıdır. Tekrar bitcoin alabilmek için, reklamlara tıklamayı unutmayın.

Örnek bir Hayrat sitesi: http://www.praticcoin.com

 

]]>
https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/bitcoin-cilginligi/feed/ 2
Pagefile.sys ve Hiberfil.sys https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/pagefile-sys-ve-hiberfil-sys/ https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/pagefile-sys-ve-hiberfil-sys/#respond Thu, 02 Jan 2014 08:45:52 +0000 http://www.halilturkoglu.com/wp/?p=318 Merhabalar,

Bu yazımızda, hemen hepimizin bilgisayarında var olan ve hard diskimizin hatırı sayılır bir kısmını kaplayan 2 dosyadan ve bu dosyaları nasıl kaldırabileceğimizden bahsedeceğiz.

  1. pagefile.sys: Bu dosya, bilgisayarımızın RAM’inin yeterli olmadığı durumlarda, Windows’un kullanması için hard disk üzerinde ayrılmış bir alanı ifade eder. Hard diskin bir bölümünün RAM olarak kullanılmasını sağlar. Bu dosyanın boyutu bizim tarafımızdan belirlenebilir veya dosya kaldırılabilir. Bunun için: Bilgisayar Özelliklerinden, Gelişmiş Sistem Araçları bölümünde Performans bölümü Ayarlar seçeneğinden Gelişmiş sekmesindeki Sanal Bellek kısmını açmamız gerekiyor. Bu işlemlerin ardından pagefile.sys dosyasının artık var olmadığını göreceksiniz. (Not: Bu işlemden bilgisayarınızda yavaşlamalar söz konusu olabilir. Sonuçta RAM bellek boyutunu düşürüyoruz.)
    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
  2. hiberfil.sys: Bu dosya bilgisayarın Hazırda Beklet (Hibernate) modu için oluşturulmuş bir dosyadır. Bu dosyayı kaldırabilmek için Hazırda Beklet özelliğini devre dışı bırakmamız gerekiyor. Bunun için öncelikle Yönetici Yetkileri ile cmd açıyoruz, ve powercfg -h off komutunu veriyoruz. Bu kadar. 🙂
    1. 11
    2. 12

 

]]>
https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/pagefile-sys-ve-hiberfil-sys/feed/ 0
Öğretmenler Günü https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/ogretmenler-gunu/ https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/ogretmenler-gunu/#respond Sun, 24 Nov 2013 10:06:10 +0000 http://www.halilturkoglu.com/wp/?p=314 Bugün Mustafa Kemal Atatürk’e Başöğretmenlik ünvânının verilişinin 83. yılı. 24 Kasım tarihi, 1981 yılında Atatürk’e Başöğretmenlik ünvanının verilişinin 56. yılında Türkiye’de Öğretmenler Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Bu nedenle; başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, onun yolunda yürüyerek, yeni nesilleri eğitmeyi kendisine görev olarak benimsemiş olan ve bu görevi layıkıyla yerine getiren tüm eğitim ailesi neferlerinin Öğretmenler Günü kutlu olsun.

Değerli Öğretmenlerim,

İyi ki varsınız ve iyi ki benim öğretmenim oldunuz.

]]>
https://www.halilturkoglu.com.tr/wordpress/ogretmenler-gunu/feed/ 0